Tænk grafisk, når du skriver. Lyder det mærkeligt? Måske tænker du, at det da må være vigtigere at skrive ordentligt. Men en god og levende tekst er ikke altid nok, når dit budskab skal ud til dine læsere. Læs her hvorfor.
Undgå tekstmuren
Som teksterforfatter oplever man, at mange går meget op i retskrivning og kommatering. Bevares det er også vigtigt, når man gerne vil have sit budskab kommunikeret ud. Ikke mindst for at undgå misforståelser.
Du skriver jo en tekst, fordi du ønsker at fortælle nogen noget. Det kræver selvsagt, at du skriver dit budskab på en måde, så dine læsere kan afkode det. Det gør du ved at skrive din tekst på et sprog, som dine læsere forstår, med ord som de kan læse, ved hjælp af retskrivning og grammatik.
Så langt så godt.
Men evnen til at stave rigtigt eller sætte kommaer er ikke det eneste, der kan stå i vejen for, at dit budskab kommer ud.
Du har sikkert selv prøvet at opgive en tekst, fordi den simpelthen var for svær at læse. Ikke fordi du ikke forstod ordene, men simpelthen fordi der var alt for mange og de stod alt for tæt.
Wall of text kalder man med internetslang et stort stykke tekst uden afsnit, pauser eller overskrifter. Det er især et fænomen, som man støder på, når man trawler internettet eller læser elektroniske dokumenter, og man refererer også til fænomenet som tekstmuren.
Brug grafikerens trick
Man har det med at være fokuseret på de ord og bogstaver, der udgør en tekst, når man skriver.
For at undgå tekstmuren bør du også have øje for det udenom. De hvide flader eller luften.
Et gammelt grafikertrick, når man skal vurdere om en plakat, en magasinside eller lignende fungerer, er, at man læner sig lidt tilbage, kniber øjnene en smule sammen og vurderer sit objekt visuelt.
Prøv at gøre det samme med din tekst. Pludseligt ligger fokus ikke på de enkelte ord, men på flader og faconer. På den måde får du hurtigt en fornemmelse af, om der mangler luft omkring dine tekststykker og billeder.
Del din tekst op i spiselige afsnit
Har du konstateret, at du har nået tekstmuren, så er det på tide at gøre noget ved det.
Gør det for eksempel altid til en vane at dele dine tekster op i mindre afsnit.
Skal man som tekstforfatter skrive en tekst, som for eksempel dette blogindlæg, vil en typisk fremgangsmåde være at dele teksten op i afsnit eller emner allerede før teksten er skrevet.
På denne måde skaber man en logisk struktur i teksten, men man sikrer sig også mod tekstmuren.
Dine afsnit kan være både lange og korte. De kan bestå af en eller flere sætninger, være med eller uden overskrifter. Har du særlige afsnit, som du gerne vil fremhæve, så giv dem en god overskrift.
Eller gør afsnittet meget kort.
Det fremhæver nemlig også dit budskab.
Brug Enter-knappen
Grafikerblikket kan du bruge indimellem, når du vurderer din tekst, men et andet superredskab, når du vil undgå en tekstmur, er Enter-knappen.
Brug den aktivt, når du skriver. Du kan med fordel gøre det til en vane at klikke Enter efter hvert eneste punktum (eller hvert andet, hvis du skriver korte sætninger).
Det giver luft i din tekst, men det giver dig også et overblik og gør det nemmere for dig at vurdere, hvordan dine sætninger hænger sammen i logiske afsnit.
Sæt rammer for din tekst
Mange tekstforfattere er vant til at skrive inden for nogle givne rammer. Det kan for eksempel være, at en tekst skal bestå af 3 afsnit, en hovedoverskrift og 3 underoverskrifter eller at man skal skrive en tekst på et bestemt antal ord og hverken mere eller mindre.
Du kan jo lave en regel om, at et afsnit aldrig må være længere end 3 sætninger, og at der skal være en overskrift for hver tredje afsnit.
Det kræver lidt øvelse, men du vil hurtigt opleve, at det gør det meget nemmere at undgå tekstmuren, når du skriver.
Dette website elsker cookies og ved at klikke på Accepter cookies godkender du sidens brug af disse. Læs mere